8 knep för att få ut det mesta av din hybrid

Med gaspriserna på rekordnivåer och alla tecken som tyder på att de kan fortsätta att stiga, letar många människor efter sätt att öka bränsleeffektiviteten och hoppa över bensinpumpen så mycket som möjligt. Om du kör en hybrid är den goda nyheten att du redan har tagit det första steget för att öka bränsleeffektiviteten och minska dina bensinkostnader. De mer goda nyheterna (ja, jag sa “mer-bra”) är att några enkla knep kan hjälpa dig att öka effektiviteten ytterligare.

Oroa dig inte, jag tänker inte föreslå att du börjar drafta bakom stora riggar på motorvägen (seriöst, det är fruktansvärt farligt – gör det inte!) eller något extremt sådant. En del av det här är väldigt enkelt, och för att vara ärlig borde du redan göra det. Andra saker är lite mer tekniska och kan kräva lite övning, men vad ska du annars göra med din fritid? Lita på mig: i händelse av att vi hamnar i ett Mad Max-scenario, kommer du att vara glad att du vet hur du får ut det mesta av dessa dyrbara få liter gas som du brottas från klorna på en kannibalistisk underjordisk mutant!

Trick #1 – Läs din instruktionsbok

Det här kan verka lite dumt, men det är ett bra ställe att börja: läs din användarmanual. Okej, så du behöver inte läsa varenda sida och markera de viktigaste punkterna eller något, men du bör gå igenom det och ägna särskild uppmärksamhet åt information från tillverkaren om att få bästa möjliga bensinkörning. De vet bättre än någon annan vad ditt fordon kan och hur du kan hålla nere dina bränslekostnader. Inte varje hybrid är densamma, så istället för att följa en massa allmänna knep (från andra, jag menar, dessa är alla guld), är det bäst att du tittar på specifik information för ditt fordon.

Trick #2 – Korrekt service och underhåll

Medan du kollar in ditt fordons instruktionsbok, ta en titt på vad som rekommenderas för att serva ditt fordon på rätt sätt. Du hittar ett underhållsschema från tillverkaren som talar om hur ofta (i termer av tid och körsträcka) du bör få olika typer av service utförda. Detta inkluderar saker som att byta olja, kontrollera dina bromsar, rotera och byta däck och mycket mer.

Att följa detta serviceschema är det bästa sättet att hålla ditt fordon i bra form, och när ditt fordon är i bästa skick kommer det att köras så effektivt som möjligt. Även en imponerande hybridmodell med fantastisk bränsleekonomi kan köras sämre än en SUV från ett decennium sedan om du inte tar hand om den ordentligt. Regelbundet underhåll kommer att göra ditt fordon trevligare att köra, öka bränsleeffektiviteten och säkerställa att din bil håller så länge som möjligt.

En person visas när han slår på “Eco-Mode” på ett fordons infotainmentskärm.

Trick #3 – Använd ekonomiläge (ECO).

Det kan kallas något annat för ditt fordon (hosta ägarens manuella hosta), men din hybrid har nästan säkert någon form av “ekonomiläge” som du kan använda. Detta väljs vanligtvis med en omkopplare eller ratt, och det gör att ditt fordon körs på det mest effektiva sättet som möjligt. Det kan begränsa vissa aspekter av ditt fordons prestanda, som acceleration, så du bör först få en känsla för hur ECO-läget är i en säker och kontrollerad miljö. Om du egentligen inte vill göra så mycket annat för att öka ditt fordons effektivitet är det här ett bra sätt att få ut det mesta av din bil.

Trick #4 – Accelerera mjukt, bromsa försiktigt

Effektiv körning är smidig körning – allt plötsligt eller aggressivt kommer att kräva mer gas. Du vill accelerera mjukt, komma till en effektiv hastighet på cirka 40-60 miles per timme och stanna där för att få största möjliga effektivitet från din hybrid. Till skillnad från en traditionell bensinbil vill du använda dina bromsar snarare än att rulla till stopp, utan bromsa försiktigt. Din hybrid har förmodligen regenerativ bromsning som kommer att använda en del av energin som skapas vid bromsning för att hjälpa till att ladda ditt hybridbatterisystem, men detta fungerar vanligtvis bara med skonsam inbromsning. Du bör absolut bromsa så hårt du behöver för att undvika en kollision, men annars, planera framåt och bromsa försiktigt.

Trick #5 – Håll batteriet laddat

Detta är om du har en plug-in hybrid: om du har det, se till att hålla batteriet laddat. Att hålla den laddad säkerställer att den kan fungera korrekt och låter dig köra i helelektriskt läge när det är möjligt (se nedan). Att låta ditt hybridbatteri vara helt tomt kan också minska batteriets livslängd, liksom överladdning av det. Helst, skjut för att aldrig gå under cirka 20 % och sluta ladda när du når cirka 80 % eller drygt det. Detta hjälper dig att få ut det mesta av ditt batteri och hålla effektiviteten så hög som möjligt.

Trick #6 – Planera din rutt

Ett av de enklaste sätten att öka bränsleeffektiviteten med alla fordon är att planera din rutt och överväga det bästa sättet att ta dig dit du behöver. När du springer ärenden, planera en resa som inte kräver att du backar eller kör i cirklar och som är fokuserad på att ta dig dit du behöver. Om du har en laddhybrid, känna till din helelektriska räckvidd ochanvända den. På så sätt kan du göra korta resor utan att någonsin röra gasen i din tank – men du måste planera rätt, annars kan du sluta med att batteriet är urladdat och en mycket ineffektiv resa hem. En person visas som gör tummen upp genom ett bilfönster.

Trick #7 – Använd tillbehör sparsamt

Allt i ditt fordon som kräver ström kommer till viss del att minska din totala effektivitet. Om möjligt, använd inte din luftkonditionering – vid låga hastigheter, spräck helt enkelt rutorna något för en skön bris. Men rulla inte ner dina fönster hela vägen, eftersom det kommer att minska ditt fordons aerodynamiska effektivitet och plötsligt använder du mer kraft. Du behöver inte ge dig själv värmeslag, men det är ofta mest effektivt att köra din A/C i några minuter, sedan stänga av kylan och använda fläkten en stund istället för att din A/C ska sprängas iväg hela tiden .

Trick #8 – Lär dig att pulsa och glida

Detta är det mest tekniska tricket på den här listan men också potentiellt det mest effektiva. Pulsning och glidning är en körteknik där du accelererar till en viss hastighet (pulserande) och sedan rullar fram tills du saktar ner till en inställd hastighet (glidning) – och upprepar denna process medan du kör. För att göra detta korrekt måste du känna till ditt fordon väl, så var uppmärksam på din förardisplay och realtidsinformationen den ger dig för bränsleekonomi.

För att förstå hur detta fungerar, låt oss titta på en andra generationens Toyota Prius. Med denna Prius, varje gång du slutar accelerera under 40 mph, stängs motorn automatiskt av och du kommer att rulla utan att använda någon gas. Så en förare kan accelerera upp till 40 mph, sedan glida ner till säg 30 mph, då börjar du pulsera igen upp till 40, glider sedan ner till 30 och upprepar tills du kommer dit du ska. Under glidningsperioden använder ditt fordon ingen gas, så om du spenderar halva tiden på att accelerera och halva tiden på att glida fördubblar du din bränsleekonomi.

Du kan se att detta är ett mycket effektivt sätt att köra, men det är inte alltid praktiskt. Det fungerar bäst på långa vägsträckor när det inte är mycket trafik. När du har att göra med mycket stopp-och-kör-trafik, då försiktigt acceleration och inbromsning kanske bara använder ditt batteri och laddar det. Annars, när du kör med en hel del trafik omkring dig, fungerar det ofta bra att använda farthållare och vara medveten om din omgivning för att minska gasanvändningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *