Att göra och inte göra för Hypermiling

Jag har dåliga nyheter och jag har goda nyheter. Det dåliga är att gaspriserna har nått rekordnivåer, och de kommer sannolikt att fortsätta stiga ett tag. Den goda nyheten är att varje år för oss närmare alla som kör fordon som inte behöver bensin i första hand. Tills dess har vi dock alla fastnat i att försöka ta reda på hur man gör det bästa av en dålig situation. Det innebär att få ut det mesta av den gas vi har råd med, som kan ta flera former. Ett av de mest populära alternativen kallas “hypermiling”.

Hypermiling är inte för alla, åtminstone inte när det tas till en extrem, men du kan köra med några av dessa idéer och integrera dem i ditt dagliga liv för att hjälpa till att minska bränsleförbrukningen och göra saker lite mer överkomliga. Vissa hypermilingtekniker kan dock ta saker för långt och gå från praktiskt till rent farligt. Låt oss ta en titt på vad hypermiling är, några populära metoder för att utöva det och vad du bör och inte bör göra för att få ut det mesta av ditt fordons bränsleekonomi.

Vad är Hypermiling?

För att uttrycka det enkelt, hänvisar hypermiling till ett sätt att köra som främst är inriktat på att få bästa möjliga bränsleekonomi. Det går långt utöver att bara välja ett fordon med stor bränsleeffektivitet, även om det verkligen är ett bra ställe att börja och i slutändan blir ett annat sätt att tänka på att köra. Du kan se det som ett helhetsgrepp eftersom det involverar bilen, din dagliga körning, förståelse för hur du optimerar effektiviteten och till och med hur du parkerar ditt fordon.

Termen “hypermiling” myntades första gången 2008, förra gången gaspriserna nådde rekordhöga nivåer, då människor letade efter sätt att optimera sin bränsleeffektivitet. Det är ingen överraskning att vi är tillbaka för att överväga hur vi bäst ska gå till väga för detta eftersom rikstäckande gaspriser nu har slagit dessa rekord från 14 år sedan. Med det senaste tillkännagivandet att USA inte kommer att acceptera gas från Ryssland, tillsammans med andra pågående sanktioner, är det säkert att vi förmodligen inte har nått den högsta punkten för gaspriser. Med tanke på att vissa platser i USA har rapporterat att priserna toppar över $6 per gallon, det är inte bra för förare.

Vissa människor nöjer sig med att ta slaget och kasta händerna i luften och hävdar att det inte finns något de kan göra. Hypermilers (termen för personer som ägnar sig åt hypermiling-metoder), å andra sidan, letar efter sätt att aggressivt minska gasförbrukningen för att spara pengar. Det finns ett antal olika metoder för att göra detta, och jag kommer att gå in på dem, men kom ihåg att detta kommer att presenteras utan att bedöma hur bra de fungerar (först). En mekaniker visas inspektera oljestickan i ett fordon.

Populära hypermiling-tekniker

Utöver den enkla definitionen att hypermiling är allt som görs för att öka bränsleekonomin, finns det några specifika tekniker och tillvägagångssätt som hypermilers använder. Dessa inkluderar:

Korrekt underhåll: Det bästa stället att börja med hypermiling är att se till att ditt fordon är i bra form. Korrekt underhåll och service, som justeringar och oljebyten, håller din motor igång så effektivt som möjligt för bästa bensinkörning.
Däckvård: Lika viktigt är att ha dina däck i bra form. Hypermilers kontrollerar sitt däcktryck och slitbana och byter däck efter behov för att bibehålla maximal effektivitet.

Minska vikten: Extra vikt i ditt fordon kommer att minska din bränsleekonomi, så gör allt du kan för att hålla saker lätta. Ta bort lådor och grejer från din bagageutrymme som du inte behöver för resan du tar (men behåll nödförråd).
Effektiv körning: När hastigheten ökar, ökar också det aerodynamiska motståndet. Att sakta ner kommer i sig att öka din bränsleeffektivitet och din bensinkörning. Bilar är generellt mest effektiva på cirka 40-60 mph.

Kör utan att bromsa: Du bör absolut använda dina bromsar när du behöver, men hypermiling innebär att du rullar ut utan att bromsa så mycket som möjligt. Denna metod kallas ofta för “DWB” och är en viktig komponent i hypermiling.
Puls och glid: Denna teknik är för användning med hybrider, accelererar till vissa hastigheter (pulserande) och sedan släpper accelerationen (glidning) för att låta det elektriska systemet slå in och hjälpa till istället för att använda gas. Det kräver lite övning och är beroende av att du känner till din bils känsla, men det kan öka bränsleeffektiviteten för hybridmodeller.

Stäng av motorn: När du stannar och går på tomgång, stäng av motorn istället för att låta bilen gå på tomgång för att minska bensinförbrukningen. Vissa nyare fordon har motorer som gör detta automatiskt, så du måste veta vad din bil kan göra.
Använd Hills: För optimal effektivitet går hypermilers långsammare uppför, eftersom det kräver mest arbete och gas, och accelererar sedan lätt för att gå snabbare nedför. När det är möjligt, stanna inte i en sluttning, eftersom att stanna från den positionen kräver mycket energi.
Drafting: En kontroversiell teknik i hypermiling lånad från racing. Drafting drar fördel av fickan med luft med lägre densitet direkt bakom ett fordon i rörelse, vilket minskar ditt aerodynamiska motståndoch förbättra effektiviteten.

Klimatkontroll: Att använda luftkonditionering är mycket ineffektivt, men att öppna dina fönster minskar ditt fordons aerodynamiska design och kan också minska bränsleekonomin. Det bästa alternativet är att undvika luftkonditionering och hålla fönstren uppe – eller spräcka rutorna i låg hastighet och använda A/C sparsamt vid högre hastigheter på motorvägen.

Planera framåt: Innan du ens sätter dig bakom ratten, tänk på vart du är på väg och den mest effektiva vägen dit. När du springer ärenden, planera ut hur du bäst kan få saker gjorda med minsta tillryggalagda sträcka. Faktum är att om det är en kort resa, överväg att hoppa över ditt fordon helt och gå – det finns inget bättre sätt att öka bränsleekonomin.

Parkeringsöverväganden: Hypermilers parkerar till och med på det mest effektiva sättet som möjligt och väljer en plats snabbt utan att köra i cirklar och leta efter det bästa alternativet. Parkering med framsidan utåt gör det också lättare att komma igång med minimal energi när du kommer in igen.
Det är mycket, eller hur? Inte alla som är intresserade av hypermiling kommer att använda alla dessa tekniker, även om de verkligen är värda att överväga. Vissa är lättare att använda än andra och mer effektiva, medan vissa är direkt farliga. Så vad ska du göra? En person visas köra ett fordon på en motorväg medan han övar hypermiling.

Hypermiling Dos

De flesta av hypermilingmetoderna som beskrivs ovan är säkra och bra sätt att öka ditt fordons bränsleeffektivitet. Korrekt underhåll, däckvård och effektiv körning är inte bara bra för din bil utan kan också hjälpa dig att hålla dig säkrare på vägen. Andra tekniker som DWB och att använda kullar till din fördel kan kräva mer arbete och lite övning; kom bara ihåg att följa någon av metoderna säkert och försiktigt. Ingen summa pengar som sparas på gas kommer att kompensera för kostnaden för en kollision eller allvarlig skada på vägen. Att planera i förväg för att ta reda på den bästa rutten och hoppa över bilresan helt när du bara kan gå är också bra idéer.

Hypermiling Don’ts

Den mest kontroversiella metoden är också den du bör hoppa över: utkast. Motorvägar är inte kapplöpningsbanor, och att baka en massiv traktorsläp är ett recept på katastrof. Även att dra bakom en bil eller SUV innebär att du kör alldeles för nära fordonet och litar på att dina reflexer är mycket bättre än de troligen är. På samma sätt försöker en del människor stänga av fordonets motor medan de rullar för att minska bränsleförbrukningen ännu mer, men detta kan potentiellt skada ditt fordon och vara mycket farligt – stäng bara av ditt fordon om du är säkert vid ett stopp, inte medan du är i rörelse. När det utövas ansvarsfullt kan hypermiling spara pengar och minska utsläppen, men det är viktigt att alltid sätta säkerheten före allt annat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *