Berättelser om en Apple-bil fortsätter att blomstra

Nu kör vi igen. Nyhetscykeln inom bilindustrin är en intressant varelse: det finns förutsägbara toppar och dalar under olika tider på året. Som du kan förvänta dig, tenderar mycket spänning varje år att börja bubbla under veckorna runt de stora bilmässorna, och slutet och början av varje år är ofta inriktade på att tillkännage och avslöja nya modeller. Genom allt detta verkar det dock finnas en oväntad konstant: nyhetswebbplatser kommer konsekvent att rapportera om en obefintlig Apple Car.

Oavsett om du vill köra med smeknamnet “iCar”, helt enkelt kalla det “Apple Car” eller gå hela vägen tillbaka till Project Titan, har Apples band till bilindustrin länge ryktats och spekulerats om. Bloomberg, i synnerhet, verkar vara särskilt förtjust i att köra berättelser om en möjlig Apple-bil, komplett med prognoser om när den kommer att lanseras, med väldigt lite information för att backa upp det. Missförstå mig inte; Jag tycker lika mycket om rykten och spekulationer som nästa kille, men det verkar konstigt att Apple förblir tyst om hela den här frågan trots år av spekulationer. Men kanske mindre konstigt när det fortsätter att resultera i att deras aktier går upp.

En kort historia om Apple Car

Tillbaka i april tog jag en ordentlig titt på historien om Apples relation till bilindustrin och deras ansträngningar för att utveckla någon typ av fordon. Det finns vissa bevis på att Apple vid ett eller annat tillfälle, åtminstone tillbaka 2014, var intresserade av att bryta sig in i bilindustrin med ett initiativ som kallas Project Titan. Inte bara som leverantör av mjukvara, utan som tillverkare med ett eget fordon – de hade massor av designers, ingenjörer och teamledare med betydande erfarenhet inom bilindustrin.

Under åren sedan dess har Apple dock helt klart varit mindre engagerad i att hantera utgifterna, krångel och potentiella svårigheter med att tillverka sina egna bilar. Att göra en telefon är relativt enkelt, när allt kommer omkring, jämfört med något så stort, komplext och mångfacetterat som en bil. Om inte annat innebär att tillverka en bil att du plötsligt måste hantera ett brett utbud av regler från federala regeringar för att kunna sälja ditt fordon lagligt i ett visst land. Även om Apple kanske inte är främmande för att hantera regler, är riktlinjerna för telefoner och datorer ingenting jämfört med säkerhets-, trafik- och prestandaregler som styr bilindustrin.

Här är frågan som jag ofta ser nyhetskanaler och “expert”-kommentatorer undvika: varför skulle Apple ens vilja göra en bil? Att tillverka saker är inte billigt eller enkelt. Att göra en fysisk produkt kräver resurser, tillverkningsanläggningar, olika pipelines för delar och material som du inte kan göra själv – alla dessa saker växer exponentiellt med din produkts komplexitet. Med det i åtanke, vad har Apple egentligen att vinna på att tillverka ett fordon? Jag är säker på att de skulle sälja, men skulle kostnaderna någonsin faktiskt kompenseras av vinster? Det är något jag bara inte ser.

En man visas analysera aktier.

Senaste rubriker och berättelser Ändå, här är vi i slutet av 2021 med flera nya berättelser – jag kan inte låta bli att lägga märke till att dessa berättelser om den legendariska Apple Car verkar dyka upp i slutet av året. Nyligen publicerade Bloomberg två berättelser, som båda också plockades upp av Reuters, med hänvisning till potentiell bilutveckling hos Apple. Den första dök upp den 5 november, när Bloomberg rapporterade att Apple anlitade Christopher Moore, en före detta ingenjör på Tesla, för att komma till deras team som arbetar med den förmodade iCar. Sedan, bara två veckor senare, den 18 november, rapporterade Bloomberg att Apple driver på för att lansera en elbil till 2025.

Enligt denna andra nyhet, som citerade “personer som är bekanta med saken” men inte gav några faktiska namn eller källor, vill Apple utveckla en bil utan ratt eller pedaler. Interiören skulle utformas kring full självkörande teknik och inte ha någon form av kontroller för en förare att använda. Förra året var deadline 2024; nu verkar det vara 2025 – med experter som väger in och säger att det finns en god chans att vi kommer att se någon sorts iCar till 2025, även om de inte erbjuder några verkliga bevis som stödjer ett sådant påstående.

Apple avböjde att kommentera båda dessa berättelser. Vad jag tycker är särskilt intressant är förstås att efter att den här andra historien rapporterades av Bloomberg steg Apple-aktien nästan 3% och slog ett nytt rekord. Lustigt hur det verkar fungera.

Vad är fakta och vad är fiktion

Så här är verkligheten: det finns fortfarande få bevis för att Apple utvecklar en riktig bil som de vill konstruera, utveckla och tillverka. Hittills pekar alla bevis som vi har sett på företagets utveckling med fokus på självkörande teknik. Detta inkluderar en ansenlig flotta av modifierade Lexus-SUV:ar som har setts med extra sensorer fastspända på utsidan på allmänna gator. Även om det är möjligt att Apple designar en egen bil, har de flesta rykten pekat påApple försöker hitta en befintlig biltillverkare för att bygga själva fordonet.

En annan sak som är känd är att Apple har anställt personer med erfarenhet från bilindustrin, närmare bestämt personer med erfarenhet av att arbeta med självkörande teknik. Detta är nyckeln till dessa berättelser – de senaste åren har Apple gått efter mjukvaruingenjörer och tekniker som arbetar med fordonsautomation. De brukade uppvakta ingenjörer och bildesigners, men vi har inte sett det pågå på flera år. Detta är en viktig distinktion och en som alltför ofta förbises när nyhetsbyråer tävlar om att bli nästa att rapportera om en Apple-bil som, såvitt jag är orolig, kanske aldrig kommer att förverkligas.

Ett futuristiskt självkörande fordon visas från sidan.

Kommer det att finnas en Apple-bil?

Jag kan inte definitivt säga, “Nej, det kommer aldrig att finnas en Apple-bil!” Om jag gör det, då är jag inte bättre än experterna som inte kan hjälpa sig själva när de kastar ut statistiska förutsägelser och påhittade datum som de gissar kommer att bli när en iCar lanseras. Naturligtvis tänker jag inte säga det – de enda som vet om det kommer att finnas en Apple-bil är folket i toppen inom Apple. Men inte ens de vet riktigt säkert eftersom det här verkar förändras varje år – det som arbetades med 2014 är förmodligen ingenting som är under utveckling nu.

Baserat på allt jag har läst och vad som är vettigt för mig är dock att Apple är mycket intresserade av självkörande teknik. Om jag var en bettingman skulle jag lägga ner pengar på att Apple vill vara ledande inom självkörande teknik. Det betyder lasrar, radar, kameror och – viktigast av allt – mjukvara för att få det hela att fungera. Det är vad Apple utvecklar, så vitt jag är orolig, och där de placerar sina pengar.

Varumärkets kraft

Apple har gjort mycket bra ifrån sig att bli marknadsledare när det kommer till hemelektronik, och de har blivit ett varumärke med kraftfull närvaro och erkännande. Du kan redan se deras mjukvara arbeta sig in i fordon – hitta mig en ny bil som inte skryter om att ha stöd för Apple CarPlay (ofta trådlös Apple CarPlay vid det här laget). Nästa steg i detta är något med ett lika enkelt och catchy namn som “Apple Go” eller liknande, vilket kommer att vara ett självkörande mjukvaru- och hårdvarupaket som de säljer till andra biltillverkare som GM, Ford och de stora namnen utomlands.

Det här kommer att bli en produkt som folk letar efter i ett fordon: vi bryr oss inte om BlueCruise eller Ultra Cruise, eller något annat. Vi kommer att leta efter ett fordon med den där “Apple Go”-taggen på, vilket betyder att vi kommer att kunna kalla det till oss utan ansträngning med vår Apple Watch, iPhone och allt annat vi har då. Den synkroniseras perfekt med Apples produktanvändares liv och rutiner – självkörande programvara som tittar på din iCloud-kalender och tar dig till ditt jobb, möten och schemalagda evenemang utan manuell inmatning. Detta skulle göra dem till en stor aktör inom bilindustrin samtidigt som de låter andra företag ta itu med det svåra som att bygga en bil. Naturligtvis spekulerar jag bara som alla andra, men jag säger åtminstone inte till dig ett datum då det kommer att lanseras (2025, markera det i din iCloud-kalender).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *