Kan Acura NSX förändra en man?

Som barn var jag aldrig riktigt intresserad av traditionella sportbilar. Medan andra nöjde sig med att stirra slappt på affischer av Ferrari, Lamborghini och Maserati, var min smak lite mer inhemsk. Mindre italiensk passionerad och mer Detroit-stål.

Missförstå mig inte, det är inte så att jag inte hade en uppskattning för deras precisionshantverk eller fantastiska prestanda, det var helt enkelt att jag (personligen) inte brydde mig om stylingen. För mig kändes många av dem som en jävla avkomma till en Formel 1-bil och en Go-Bot.

Så varför, efter alla dessa år, blir jag plötsligt fascinerad av Acura NSX? Kanske är det sant att “avståndet gör att hjärtat blir kärare”. Är det möjligt att en tolv år lång frånvaro från nya årsmodeller gav mig mognad att uppskatta en sådan design? Vem vet. Men dess omdesign lyckades verkligen fånga mitt öga och tvingade mig att “gräva djupare” i denna nästa generations best för att ta reda på mer om vad som får den att ticka … och för att rationalisera start-MSRP på $156 000.

Inte för att jag har 156 000 dollar liggande att spendera på en bil; men om jag skulle få lite pengar skulle det vara bra för mig att veta om jag skulle överväga NSX (eller bara köpa två Challenger SRT Demons).

Tittar över det

Om jag återgår till mina tidigare kommentarer, representerar Acura NSX första gången som jag verkligen har funnit mig själv fascinerad av traditionell sportbilsstyling. Även om denna ikoniska styling representerar toppen av kroppsdesign för många finsmakare (och de som bara vill ha skryträttigheterna) gjorde den det bara inte för mig.

Och föregående generation NSX? Tja, i rättvisans namn var Acuras erbjudanden i princip nästan frånvarande från fordonsönskelistan som jag har byggt under mer än fyra decennier. Och låt oss vara ärliga, när NSX hade skickats för en tupplur, hade den utvecklats till designmotsvarigheten till ett kilat dörrstopp. Men de dagarna är borta.

Nya Acura NSX gör ett omedelbart intryck. Även om det är allt annat än ett jag också, använder det några av dagens mer fashionabla designnoteringar för att accentuera sin klassiska form. Tänk först på dess korta, hukade och djupt sluttande huva. Även om inget ovanligt i prestandacoupé-styling, de långsträckta strålkastarna vinklas nedåt till en mörkgrill. Acura skapar effekten av en gapande maw, och lyckas framkalla den eleganta atleticismen hos ett rovdjur. Detta accentueras endast av placeringen och designen av kylventilerna och värmeväxlarna. NSX ser mager ut. Hungrig…

När du går runt den förblir rikedomen av slående vinklar slagkraftiga. Medan de faller i höjd med en sidovy, lyckas öppenheten hos de flytande C-stolparna fortfarande spela en dominerande roll när det gäller att sänka en design vars profil fortfarande innehåller element som tippar runt dörrstoppets territorium. Faktum är att nästan frånvaron av vinklar som syns i en profilvy på NSX förmedlar en elegant, aerodynamisk känsla som bara förstärks av antydan till fastback-styling när du närmar dig baksidan. Med andra ord, om du tycker att NSX ser hungrig ut när den kommer mot dig, ser den bara snabbt ut när den går förbi dig för att jaga något osynligt byte.

Och i ett nästan perfekt bokstöd bekräftar bakstycket varför NSX gör mer än att bara “se” snabbt. Djärv i sin kantiga stil kommer den att lämna förbipasserande i ett tillstånd av vördnad. Detta uppnås delvis genom en av dess mest utmärkande egenskaper, motorns synlighet genom den tonade bakrutan. Och även om de gör mer än att bara bidra till det minskade luftmotståndet, bär ventileringen seriös visuell cache, konturer bakre karosspaneler som annars kan vara överväldigande. Panorerar nedåt, det centralt placerade fyrhjulsavgaserna knyter ihop allt (samtidigt som det tjänar upp några trevliga modifierbara inställningar för motorljud).

Sammantaget representerar designen av NSX ett starkt äktenskap mellan form och funktion. Visuellt slagkraftig och välkonstruerad för att uppmuntra dynamisk prestanda, den ser verkligen ut som en del av en sportbil. Men är det värt $156 grand plus?

Vad finns på insidan?

Alla tvåsitsiga kommer med en viss grad av förväntningar när det gäller hur den skapar, förbättrar och allokerar utrymme i en förarcentrerad cockpit. I NSX strävar Acura efter minimalism och uppnår det med en raffinerad taktfullhet. Bevisar att mindre är mer, inga diskbänkar kastades.

Användningen av smalare A-stolpar skapar en uppslukande panoramavy, som förstärks ytterligare av fordonets övergripande låga position. Förare kan känna sig tvungna att byta fil genom att köra under traktorsläp, eftersom de slänger av vibbarna från ett spionagefärdigt sovande fordon. För ordens skull skulle jag inte rekommendera det… även om jag kanske skulle vilja se det.

Klädd i läder, den låga sittplatsen är ergonomiskt utformad för komforten för både föraren och passageraren. I det avseendet komplimenteras det av den skulpterade konturen av en avlång, läderlindad ratt. Tillsammans skapar dessa en distinkt kabinkänsla för NSX. Detta främjas av den smala mittkonsolen och det sätt på vilket den sträcker sig in i control stack och streck. Minimalistisk? Säker. Men saknar du det? Inte alls.

Och med ett infotainmentsystem byggt runt en 7-tums pekskärm och åtta (eller nio) högtalares ljudsystem, är de små kabindimensionerna nästan överväldigade av sitt eget utbud av akustik.

Men hur fungerar det?

Drivs av en turboladdad 3,5-liters V6:a kopplad till en nio-växlad manuell växellåda, genererar NSX 500 hästkrafter och 406 lb-ft vridmoment. Som sagt, det är inte bara sportcoupé och har hybridfunktionalitet också. Detta pumpar dessa siffror upp till 573 hk och 476 lb-ft, och det är värt att notera att (trots effekten) NSX fortfarande lyckas tjäna en konkurrenskraftig bränsleekonomi vid 21 mpg kombinerat. Med en tresekunders sprint från 0-60 mph ger den några starka siffror över hela linjen.

En av de utmärkande egenskaperna hos NSX kommer från den fyrhjulsdrivna funktionaliteten som är resultatet av framaxeln med två motorer. Med varje framhjul utrustad med sin egen elmotor, lägger Acura till en nivå av mångsidighet och hantering som kanske inte förväntas inom segmentet.

Vad som förväntas inom det här segmentet är en viss grad av motorbrus. Det är värt att notera att NSX erbjuder väldigt lite, även med de anpassningsbara inställningarna tack vare avgasdesignen. Även om detta bara tjänar till att uppmuntra den “sömnande” atmosfären, kan det avskräcka dem som vill ha den akustiska vinsten i ett prestandafordon.

 

Slutgiltiga tankar

Det finns väldigt lite med Acura NSX som jag inte gillar. Kombinationen av effekt och hybridkapacitet har en omedelbar tilltalande, liksom dess raffinerade, exklusiva interiör. Och även om jag fortfarande är förvånad över det, kan jag inte hitta ett enda fel i dess vackra (men ändå målmedvetna) design.

Skulle jag köpa en? Absolut.

Skulle jag köpa en för $156 000 plus? Absolut inte. Det är ett personligt beslut, men Acura NSX faller i kategorin fordon som jag skulle välja att älska på långt håll. Även om det inte finns någon brist på övertygande designanteckningar och bekvämligheter, är vi något bortskämda med rikedomen och utbudet av funktioner som finns i många av dagens fordon.

Acura siktade på minimalism och det lyckades. Minimala bekvämligheter, minimalt motorvrål. På vissa sätt antar jag att det skulle kunna hävdas att NSX är ett offer för sin egen förfining. Även om jag inte skulle ändra någonting om dess design, skulle jag vara mer benägen att ponny upp om det var närmare $100K-märket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *