Nuvarande och framtida innovationer inom bilteknik

En kraftfull motor kan vara nyckeln till en bra sportbil, och dragkapacitet är verkligen viktig för en pickup, men alla fordon kan dra nytta av tekniska innovationer. Oavsett om du tittar på underhållningsfunktioner som infotainmentskärmar och högtalarsystem, säkerhetsalternativ som adaptiv farthållare eller framtida möjligheter som involverar autonom körning och mer, är bilteknik en av de saker som alltid förbättras och erbjuder nya, spännande funktioner för förare. Även om det bästa kan hittas på de dyraste modellerna, hittar allt oundvikligen sin väg till alla andra.

Idag ska jag ta dig igenom några av de mest spännande bilteknikerna där ute som du kan hitta på fordon just nu – såväl som några funktioner som inte är riktigt tillgängliga ännu. Det här är för det mesta saker du kommer att hitta på de högsta trimerna av de snyggaste fordonen, även om många av dem blir mer allmänt tillgängliga. Under de kommande åren kommer fler av dessa funktioner att erbjudas och till och med vara standard på alla bilar på vägen, vilket gör körningen säkrare, roligare och bättre än någonsin tidigare.

Aktuell bilteknik – Adaptiv farthållare

Okej, jag ska erkänna att farthållaren kanske inte är exakt “sexig”, men den är viktig och gör körningen mycket enklare. Förr i tiden var farthållaren ganska enkel: tryck på en knapp och din bil stannade i den hastighet du hade. Nuförtiden fungerar dock den adaptiva farthållaren mycket bättre och kommer aktivt att anpassa din hastighet som svar på trafiken omkring dig. Medan du fortfarande måste styra, är det mycket lättare att använda i situationer där du inte har en helt öppen väg.

Current Car Tech – Automatisk nödbromsning

Detta är en annan som kanske inte är särskilt spännande, men den kan ha en enorm inverkan på den övergripande säkerheten under körning. Automatisk nödbromsning använder sensorer för att upptäcka när en kollision kan vara på väg att inträffa och kommer att bromsa åt dig. Den kan till och med upptäcka när du bromsar men inte så mycket som du borde och öka bromskraften för att undvika en kollision. Just nu är det tillgängligt som en del av många säkerhetspaket, även om nästan två dussin tillverkare har sagt att de kommer att göra det till en standardfunktion på sina fordon i slutet av 2022.

Aktuell bilteknik – halvautonom körning

Nu är det den här typen av bilteknik jag blir upphetsad över – bilar som kör sig själva så att vi inte behöver det. För närvarande är detta fortfarande semi-autonomt, så du måste fortfarande köra mycket själv, men fordon med system som Cadillacs Super Cruise och Teslas Autopilot tillåter fordon att ta över och köra utan din input. Detta inkluderar enkla saker som körfältscentrering, såväl som filbyte, självparkering och mer. Tesla-fordon kan till och med kallas till dig på en parkeringsplats (vi kommer till helt autonom körning längre ner).

Current Car Tech – Trådlös laddning

Medan de flesta fordon har USB-portar och strömanslutningar för laddning av telefoner och liknande enheter, gör trådlös laddning det ännu enklare. Med en kompatibel enhet ställer du bara in den på rätt plats, och den laddas utan att behöva komma ihåg en kabel eller använda en port. Detta blir allt mer standard på ett brett utbud av trim och gör det mycket lättare att hålla dina enheter påslagna.

En del nyare bilteknik, en head up-display, visas på en 2021 GMC Yukon från förarens perspektiv när SUV:n kör på en grusväg.
Aktuell bilteknik – Head-Up-displayerDet här är en av de där coola sakerna som definitivt känns direkt från sci-fi-filmer från ett par decennier sedan. En head-up-display projicerar information på din vindruta så att du kan spåra din hastighet, se navigeringsinformation och till och med få säkerhetsvarningar, allt utan att ta blicken från vägen. Nyare HUD-system inkluderar färg, vilket gör det lättare att se olika information, och kan till och med programmeras och anpassas med vad du vill se.

Aktuell bilteknik – stora interiördisplayer

Från infotainmentcenter till förarinstrumentkluster, displayerna i fordon blir större och mer användbara. Faktum är att ett par nya fordon har gjort av med flera skärmar och har istället en enda, massiv, böjd skärm över hela den främre instrumentbrädan. Detta är en av de saker som kommer att vara intressanta när biltekniken fortsätter att förbättras – trots allt, om du inte behöver fokusera på att köra, blir underhållning för föraren mycket mer meningsfull.

Future Car Tech – helt autonom körning

Även om vi kanske bara är upp till semi-autonom körning för tillfället, är full autonomi för fordon inte bara en dröm: det är snart verklighet. Målet är att bilar ska kunna köra från ena änden av landet till den andra, utan någon input från dig som förare. Det finns fortfarande några hinder på vägen att övervinna, men de är inte omöjliga uppgifter. Faktum är att många företag har testat helt självständiga testbilar på allmänna vägar i flera år, och Tesla Full Self Driving har varit tillgängligt för betatestare i ett par månaders nu. Dagen närmar sig snart då du kunde sätta dig i ditt fordon, tala om för den vart den ska gå och sedan ta en tupplur.

Future Car Tech – Förarövervakning

Detta används redan i vissa applikationer, men det kommer säkert att fortsätta att förbättras. Förarövervakning betyder att fordonet iakttar föraren, spårar dina ögonrörelser för att säkerställa att du är uppmärksam på vägen. Detta kommer att användas för att varna dig när du tappar fokus eller verkar somna. Många uppmärksamhetssystem förlitar sig just nu på att upptäcka om du håller i ratten, men eyetracking förarövervakning har visat sig vara mer tillförlitlig och effektiv.

En grå Lexus GX 2021 står parkerad framför en lodge.

Future Car Tech – Avancerade ljudsystem

För närvarande är de mest imponerande ljudsystemen i ett fordon beroende av fler och fler högtalare. En bil kan komma med sex högtalare som standard men har alternativ för ett premiumljudsystem med 12 högtalare. I framtiden kan det dock förändras på ett par intressanta sätt. Ett företag arbetar med högtalare som skapar “ljudzoner” som är diskreta från varandra. Så föraren hör en typ av ljud, medan en passagerare i ryggen hör något helt annat – detta kan säkert hjälpa till med långa vägresor och samåkning.

Det välkända ljudföretaget Sennheiser har lagt ner högtalare helt och utvecklar istället teknik som gör själva fordonet till ett ljudsystem. Delar av fordonets kaross omvandlas effektivt till högtalarna, vilket skapar ljud inuti och eliminerar behovet av installation av separata högtalare. Intressant nog är en version av denna teknik faktiskt tillgänglig idag i Honda Ridgeline, även om Hondas Truck-Bed Audio System bara kan lyssnas på när du är utanför fordonet.

Future Car Tech – Förbättrad komfort

Biltekniken när det gäller sittplatser har stagnerat lite de senaste åren, mest med ytterligare justerbara positioner och svankstöd. Framtida fordon kommer dock sannolikt att inkludera säten som kan lutas helt och till och med inkludera fotstöd, åtminstone för en passagerare. Ett koncept från BMW eliminerar den främre passagerarsätet helt och placerar en solstol bak tillsammans med ett fotstöd bredvid föraren, för optimal komfort. Andra konceptsittplatser ser mer ut som de säten du hittar i första klass i ett flygplan, med benstöd och full lie-flat design.

Den här typen av sittplatser kommer bara att vara tillgänglig för passagerarna, åtminstone för närvarande. Men så fort du börjar kombinera dessa typer av bilteknik, formas framtiden till en klar bild. Inom några decennier kommer vi att ha självkörande bilar, med säten som är lyxigare än i ditt vardagsrum, som låter dig luta dig tillbaka och titta på en film på vindrutan, som har ersatts med en HD-skärm. Skriv upp mig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *