Är vi verkligen redo för autonom körning?

Nuförtiden verkar det som om det går knappt en dag där aktuella bilnyheter misslyckas med att göra något slags omnämnande av autonom körning. Kanske är det en biltillverkare som delar sin aggressiva tidslinje för utvecklingen av ett helt autonomt erbjudande, eller kanske är rubriken baserad på teknikföretaget som en biltillverkare samarbetar med för att uppnå detta eftertraktade mål. Men när nästan alla stora tillverkare sätter sin hatt i ringen, hänvisar den tillbaka till en speciell kastanj från den ursprungliga Jurassic Park som du kanske känner igen.

Givetvis pratar vi om bilar här, vilket är mycket annorlunda än dinosauriernas genetiska återuppståndelse (även om det verkar vara en återkommande rubrik i dessa dagar också). Men medan branschjournalister och entusiaster kanske är insatta i nyhetsblixten om framsteg inom autonom teknologi, låt oss vara ärliga, de flesta rubriker som är synliga för lekmannen kretsar kring olyckor som inträffade under testningen av den tekniken.

Tänk på historien om fotgängaren från Arizona som dödades i Tempe, helt enkelt för att “backup-föraren” som satt i det autonoma Uber-fordonet blev distraherad (av allt, ett avsnitt av “The Voice” som de streamade på sin telefon). Säkerhetskameror i fordonet bekräftade att föraren hade varit upptagen av episoden under en 22-minuters sträcka innan han slog (och dödade) ett 49-årigt offer.

Även om man kan hävda att den här sortens berättelser inte skiljer sig från alla andra exempel på “rädslakultur” som sprids av media, fråga dig själv: är du redo att lita på säkerheten, till och med livet, för dina nära och kära till ett 65 mph äktenskap av mjukvara och hårdvara? Men ännu viktigare, om du kan svara ja (samtidigt som du klagar på din telefons eller surfplattas försämrande prestanda) är du redo att lita på andra förare, som är villiga att lita mer på tillförlitligheten hos nämnda teknik?

Nu är vi inte här för att håna autonom teknologi mer än vi är här för att berömma den. Det i åtanke, låt oss titta på vad som beskrivs som de fem nivåerna av autonomi.

För det första återspeglar nivå 1 många av dagens fordon, med hjälpmedel som är utformade för att stödja föraren, som alltid har kontrollen. Tänk på parkeringshjälp, körfältshållning eller adaptiv bromsning.
Nivå 2 beskrivs som “Delvis automatiserad körning” där systemen kan ta kontroll, men föraren förblir ansvarig för att köra fordonet.
Nivå 3, eller “Högautomatiserad körning” gör att föraren kan koppla ur under längre perioder, men bara under vissa körförhållanden.
Nivå 4 klassificeras som “Fullt Autonom Driving” där fordonet körs oberoende större delen av tiden, med föraren närvarande för att återta kontrollen vid behov.
Nivå 5, eller “Full Automation” betyder att fordonet tar över alla funktioner och att alla invånare bara är passagerare utan kontroll över fordonet.
Tänk nu på det faktum att biltillverkare tävlar mot nivå 5 och beskriver aggressiva tidslinjer för att erbjuda full automatisering till 2022. Vi är halvvägs genom 2018, just nu. Tänk på hur snabbt tiden har gått sedan början av 2015. Så lång tid kommer det att dröja innan biltillverkarna vill börja sätta folk bakom hjulen på självkörande bilar.

Nu, humor mig. Nästa gång du sitter bakom ratten utmanar jag dig att titta på varje förare som passerar dig i motsatt riktning. Hur många av dem har ögonen på vägen kontra de som är tydligt distraherade, vare sig det är av en telefon eller på annat sätt? I en värld där jag är tveksam till att låta min 13-åring ge mig ut på långa cykelturer baserat på hotet från distraherade förare, anser jag mig vara med rätta försiktig.

Men på en separat, men ändå relaterad anteckning, vad har vi blivit som ett globalt samhälle där vi är beredda att avstå från den enkla glädjen att köra bil? När allt kommer omkring är det vår kollektiva kärlek till att köra bil och den öppna vägen som har drivit på den ständiga utvecklingen av våra fordon. Oavsett om du tänker på prestandahästkrafter, framsteg inom hållbara elbilar eller det stora utbudet av teknik och bekvämligheter som erbjuds, är dagens bilar, lastbilar och stadsjeepar fantastiska skapelser. Vi borde vara mer förälskade i bilkörning (och passagerare) än någonsin. Men jag antar att det är vettigt: vi har gett upp så många enkla livsglädjer för bekvämlighetens skull, det var bara en tidsfråga tills bilkörningen föll i vägen också.

Återigen, jag känner fler människor som delar mitt tänkesätt än de som inte gör det (och om du är här med mig är du med största sannolikhet i samma båt) av människor som inte är beredda att (i) lita på autonoma teknik i sin linda, eller (ii) ge upp den lycka som bilkörning kan ge. När framstegen kommer kan vi säkert ses som dinosaurier i vår egen rätt, men det kommer oundvikligen att tvinga fram en försening i den utbredda integrationen av tekniken. Så, om du räknar dig själv bland våra likadana, andas lugnt.Autonoma fordon kan vara klara till 2022, men det kommer sannolikt att dröja ytterligare ett decennium innan de verkligen blir överkomliga, och kontrollerar – i huvudsak – deras omfattande integration. Ta hänsyn till ytterligare ett decennium (minst) för att fasa ut de icke-autonoma modellerna som representerar majoriteten och det är med tillförsikt vi tittar på ett kvartssekel (eller längre) innan de av oss som älskar att köra bil tvingas bort bakom hjul på våra fordon.

Jag bara skojar…tror jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *