Fyra varningstecken på en dålig begagnad bil

Att handla en bil kan vara stressigt, och dessa obehagliga känslor förvärras bara om du bestämmer dig för att välja ett begagnat fordon. Nuförtiden tenderar många begagnade återförsäljare att vara ansedda, men vi förstår om du fortfarande är lite orolig för att fortsätta med just dessa åk. När allt kommer omkring har vi alla hört historierna om åkattraktioner av låg kvalitet och opålitliga säljare. Ingen vill bli ett offer, men du kan inte låta bli att vara försiktig när du handlar efter bästa möjliga affär. Tja, om du vill förbättra bilköpsprocessen (eller åtminstone göra den mycket mindre stressig), har vi den perfekta guiden för dig. Nedan har vi tillhandahållit flera varningsskyltar som inte bör ignoreras när du förföljer en begagnad bil. Dessa tips hänvisar inte bara till fordonets kvalitet, utan de vänder sig även till säljaren (och deras potentiellt oetiska metoder). Innan du börjar handla hos begagnade bilhandlare nära dig, ta en titt på vad du bör vara försiktig med när du letar efter den där begagnade åkturen…

Varningsskylt #1: Felaktig klädsel

Detta är en udda observation som de flesta bilköpare kommer att ignorera när de handlar efter en begagnad bil. Naturligtvis är det inte nödvändigt att noggrant titta på din riktade bils klädsel. Men om du misstänker att du kan ha att göra med en skissartad säljare, är det i ditt bästa intresse att inspektera varje enskild aspekt av bilen, och det inkluderar mattan.

Varför är inkonsekvent klädsel viktigt? Nåväl, inget bilmärke producerar ett fordon som har oöverensstämmande material utspridda i hela interiören. Snarare, om klädseln inte är konsekvent, är det en indikation på att säljaren bytte ut inredningsmaterialen. Varför skulle de göra det? Den vanligaste orsaken är vattenskador. Dessa typer av indiskretioner är ganska uppenbara, eftersom potentiella köpare kommer att märka fläckar eller mögel. Säljare kommer att slita ut mattan och ersätta den med helt ny klädsel, men den mekaniska vattenskadan finns fortfarande kvar. Det borde inte vara så viktigt om klädseln byttes ut; snarare är det oroande att bilens väsentliga mekaniska komponenter också fick vattenskador (för att inte tala om det faktum att säljaren försökte dölja dessa problem).

Hur kan du se om bilens klädsel har bytts ut? Titta i bagageutrymmet. Ofta kommer säljare att misslyckas med att ersätta dessa material, eftersom de bara fokuserar på kabinen. Om du jämför materialen som ingår i bagageutrymmet med materialen som ingår i kabinen får du mer klarhet om eventuella vattenskador.

Varningsskylt #2: Stökig interiör

I slutändan gör inte en rörig interiör mycket för att kompromissa med kvaliteten på ett fordon. Men om en säljare inte kunde ta sig tid att rensa ut sin stuga, kan det tyda på ett mycket större (och oroande) problem.

Med andra ord, om föraren inte kunde ägna ansträngningen åt att ta hand om insidan av fordonet, vad är chansen att de tog sig tid att ta hand om de mekaniska aspekterna av sitt fordon? Svaret är “osannolikt”, eftersom det finns en mindre chans att dessa tidigare ägare höll sig uppdaterade om nödvändiga oljebyten eller mekaniska kontroller. Om du märker att din riktade bil är full av skräp, smuts eller smuts, bör du ifrågasätta kvaliteten på fordonet under huven.

Vad är det bästa sättet att råda bot på detta problem? Du kan helt enkelt ge fordonet en testförare, som borde ge dig åtminstone en indikation på eventuella mekaniska problem. Även om en provkörning inte kommer att avslöja alla potentiella problem som finns kvar under huven, kommer de åtminstone att avslöja några av de mer uppenbara problemen. Till exempel, om du märker några udda ljud som kommer från huven, kommer du förmodligen att vilja byta fokus till ett annat använt mål.

Varningsskylt #3: Ingen fordonshistorikrapport

Nuförtiden är fordonshistorikrapporter lätt tillgängliga för alla bilköpare. Även om du letar efter ett fordon online, kommer de flesta säljare fortfarande att lyckas ge dig några detaljer om namnskyltens bakgrund. Även om det kanske inte omfattar allt, bör dessa rapporter åtminstone indikera om fordonet har genomgått en hel del reparationer.

Eftersom dessa rapporter är så lättillgängliga bör det vara ett varningstecken om en återförsäljare eller säljare är ovillig att punga över denna viktiga information. I slutändan, om säljaren inte har något att dölja, bör de inte vara försiktiga med att förse dig med denna rapport. Men om de inte är villiga att leverera denna viktiga information, är det förmodligen en indikation på att fordonet har uthärdat sin beskärda del av problem tidigare. Med andra ord, om du inte kan få tag på en fordonshistorikrapport är det inte värt risken. Istället för att spela och gå vidare med ett köp bör du bara gå vidare till en annan namnskylt.

Samma känsla gäller för mekanikerbesök. Om du letar efter ett begagnat fordon bör du be om ett besök hos en opartisk, privat mekaniker. Detta gör att en opartisk person kan ge dig en korrekt bedömning av fordonets kvalitet. Förutsattfordonet är i gott skick bör återförsäljaren eller säljaren inte ha några problem med denna begäran. Men om de verkligen har problem med att du tar bilen till en privat mekaniker bör du vara försiktig med att gå igenom köpet.

Varningsskylt #4: Inkonsekvenser i billistan

Nuförtiden kan du hitta de flesta återförsäljarnas lager listade på deras hemsida. Detta är oerhört användbart, eftersom det tillåter förare att göra det mesta av sina inköp innan de ens beger sig ut till ett företag. Det ger också klarhet i någon av de medföljande bekvämligheterna, och det gör att du kan förutse din förestående investering.

Det kan dock finnas ett problem om information om du kommer till återförsäljaren och upptäcker att informationen på webbplatsen inte är korrekt eller återspeglas i deras inventering. Visst, du kan antagligen tolerera ett eller två stavfel, men du bör vara skeptisk om det finns en stor avvikelse i det angivna priset eller specifikationerna. Om du stöter på just det här problemet bör du förmodligen lämna återförsäljaren så snart som möjligt. Det finns helt klart några skissartade, opålitliga affärsmetoder, och du vill inte uppleva dig själv som en av dessa återförsäljares senaste offer. Sluta inte med en citron!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *