Hur stadsjeepar tog över amerikanska vägar

De ursprungliga grundarna av Sportens Utility Vehicle

Om du besöker någon Chevy-återförsäljare idag är det tydligt att stadsjeepar tar en stor del av marknadsutrymmet. Med nyheterna om 2021 års Chevy Trailblazer på väg tillbaka till USA fortsätter intresset för SUV-innovation att frodas. Den nu allestädes närvarande “SUV:n” genomgick en lång historia av evolution innan den blev amerikanska familjers val. Tidiga modeller har varit i omlopp i nästan 100 år. På 1930- och 40-talen utvecklades terrängbilar, fyrhjulsdrivna fordon av olika bilföretag över hela världen. Med en lastbilsdriven motor och täckt lastutrymme eller sittplatser banade dessa konstruktioner vägen för vad vi nu känner som “SUV.

Under andra världskriget var stadsjeepar i militärstil initialt avsedda att stödja trupperna. Från och med våren 1942 gick tre biljättar samman i massproduktionsansträngningar för kriget. Tillverkningsanläggningar stängdes och kommersiell bilproduktion lades på is för att använda dessa anläggningar för att tillverka fordon, vapen och flygplansdelar. De tre amerikanska företagen inkluderade Ford, Dodge och Chevrolet.

1935 Chevrolet Carryall Suburban

En grupp människor befinner sig i en Chevy Suburban Carryall från 1935 i svart och vitt.
Tidig historia inom SUV-utveckling hjälpte till att forma banan som drev Chevy till sin nuvarande status inom modern tillverkning. Det är svårt att definitivt fastställa, men många bilentusiaster utnämner 1935 års Chevrolet Carryall som USA:s första SUV. Militären var mycket intresserad av denna typ av slutna bilar för att transportera soldater, men det tjänade också ett syfte för många kommersiella köpare också. På den tiden var Chevy Carryall ett kraftfullt fordon, perfekt för bönder eller arbetare som behövde det extra utrymmet. Till skillnad från en vanlig lastbil, tillhandahöll Carryall täckt förvaring för last eller sittplatser för passagerare, vilket gör den idealisk för olika väderförhållanden och terräng. Upp till åtta passagerare fick plats bekvämt i denna modell, med tre i främre, två i mitten och tre på bakre raden.

En annan stor innovation med detta fordon var hur det tillverkades. Den yttre designen förbättrades för att klara tidens tand. Chevy Carryalls kaross var gjord av helt stål. Detta var en stor förändring från Chevys 1933 Station Wagon som konstruerades främst av trä.

Modifieringar och uppgraderingar fortsatte in på 1940-talet, med primärproduktionsinsatser fortfarande fokuserade på militären. Innovationer omfattade introduktionen av fyrhjulsdrift. Detta var användbart för militären; dock lite för dyrt för genomsnittliga hushållskonsumenter. Med tiden och med ökad produktion blev priset för fyrhjulsdrift rimligare. Jeep var först med att börja annonsera fyrhjulsdrivna kommersiella fordon, men så småningom spred sig detta till andra stora tillverkare. Efter 1955 uppgraderade Chevy sin Suburban till fyrhjulsdrift, vilket gjorde den mer tillgänglig för vardagliga förare. Lite tidigare, 1953, lades även automatiska växellådor till Chevy Suburban. Efter den här modellen hade förarna möjlighet att välja mellan baklucka eller paneldörrar, vilket ökade tilltalandet för kunderna.

Utvecklingen av den moderna SUV:n

Stora flerpassagerarfordon med lastbilsdrivna motorer sågs från början som robusta fordon som var avsedda för tungt arbete eller armémän. Utvecklingen till mer komfortbaserade och lyxiga stadsjeepar skedde från slutet av 1960-talet till 80-talet. Ett tidigt exempel inkluderar Toyota Land Cruiser från 1967. Strax efter lanseringen kom Chevrolet K-5 Blazer på marknaden 1969.

Tillsammans med 1971 International Harvester Scout II populariserade Chevy Blazer en ny tvådörrarsstil. Innan detta hade stadsjeepar vanligtvis bara en dörr på förarsidan (alla andra var tvungna att klättra in). Lyxmärken kom in på terrängmarknaden med introduktionen av 1970 års Range Rover Classic. Tidiga versioner av SUV:ar av crossover-typ sågs i början av 80-talet, ett exempel är 1979 AMC Eagle. Med nya alternativ som läggs till varje år, inledde uppgraderingar i design och varumärkesbyggande masstilltal av bilar av SUV-typ för förortsfamiljer. Över hela linjen var stadsjeepar på väg in i mainstream och vann allmänhetens gunst.

Trots deras uppsving i utveckling och försäljning, användes inte termen “SUV” i stor utsträckning förrän efter 1980-talet. Annonser för 1984 Jeep Cherokee introducerade och populariserade termen “Sport Utility Vehicle”. Jeep hjälpte till att standardisera ett namn för den bil som tog nationen med storm. Nu med ett namn var försäljningsloppet officiellt igång.

Under 80- och 90-talen fick Chevy Corvettes and Trucks ett uppsving, vilket stärkte företagets övergripande rykte och produktion. Framgången för Chevy Suburban sporrade fortsatt fokus på marknaden för stadsjeepar. Under de senaste 30 åren har Chevy introducerat flera nya linjer av stadsjeepar och Crossovers. Först kom Chevy Tahoe, följt av Equinox, Transverse, Trax, Captiva Sport och Blazer.

Chevy Blazer har ett välkänt rykte. “Car and Driver” jämförde den nya Blazern med Ford Edge och bedömde Blazern som bättre för sin “lyhörda och stabila hantering, aggressiva stil och robusta V-6-motor. Nordamerika kommer inte att få det här fordonet, trots några spionbilder som läckte från Chevys hårt bevakade amerikanska tillverkningsanläggning. Det finns dock några goda nyheter från Chevy för amerikanska förare. Efter en kort paus kommer Trailblazer att komma tillbaka till Nordamerika mycket snart.

Trailblazer återvänder till den amerikanska marknaden 2021

En röd 2021 Chevy Trailerblazer ligger på en gata i staden och kommer att anlända till Chevy-återförsäljarna i slutet av 2020.
En spin-off av Chevy Blazer är Trailblazer. Du kanske undrar om detta fordon försvunnit under de senaste tio åren. Dess produktion slutade aldrig, den har bara varit utomlands. Trailblazer fanns på den amerikanska marknaden 2000-2008. Efter 2008 såldes den bara i andra länder. Den kommer att dyka upp igen som en 2021-modell, som kommer ut 2020. Efterlängtad, 2021 års Chevy Trailblazer är en subkompakt crossover, mellan Trax och Equinox.

Fullständiga detaljer om detta nya fordon har inte släppts ännu, men Chevy säger att det kommer att inkludera många moderna funktioner. Förare kan förvänta sig frambromsning för fotgängare, automatisk nödbromsning och filstödsteknik. Tillvalsfunktioner inkluderar en backkamera med hög upplösning, parkeringshjälp bak och adaptiv farthållare. Med tanke på den hårda konkurrensen på marknaden för stadsjeepar är det ingen överraskning att Chevy håller tillbaka några av detaljerna närmare sin officiella release i utställningslokaler.

Att krossa tävlingen

En sak är säker, stadsjeepar är USA:s favoritfordon att köra. Från ett ödmjukt ursprung har stadsjeepar haft en stadig popularitet genom historien. Det är något med att kunna få plats med alla dina saker och dina passagerare i ett kraftfullt fordon med en mäktig motor som konsekvent tilltalar amerikanska förare.

SUV:ar överlag säkrade marknadsdominans på 2000-talet, vilket representerade 35 % av bilarna på vägen 2003. Trots nedgångar i ekonomin och ökad miljömedvetenhet har SUV:n fortsatt att anpassa sig till tiden och förbli stadig i amerikanska familjers hjärtan. Med så många olika stadsjeepar att välja mellan, finns det en stor dragningskraft på marknaderna. Alla, från robusta terrängförare till den stereotypa fotbollsmamman, kan hitta en SUV som passar deras behov. Det verkar som att e

Leave a Comment