Internet vet: Vilka bildelar du bör undvika

Om du nyligen har köpt en bil skulle vi absolut inte klandra dig om du lockas av alla tillgängliga biltillbehör och delar som du har till ditt förfogande. Även om vi är säkra på att du är nöjd med din nya åktur, förstår vi att du fortfarande kanske vill anpassa din bil lite. I den här situationen är det mer än tillräckligt vettigt att utöva en specifik del av tillbehöret.

Men det är också viktigt att komma ihåg att det finns ett antal tillbehör som inte är alla önskvärda. Faktum är att det finns vissa funktioner som förare bör undvika helt och hållet. Som du håller på att lära dig påverkar många av dessa erbjudanden fordonets kosmetika negativt, medan andra bekvämligheter påverkar fordonets prestanda negativt. I slutändan är det bäst att bara undvika dessa specifika erbjudanden.

Nedan hittar du flera stora biltillbehör som du kan klara dig utan. På så sätt, när du handlar efter bildelar och tillbehör till din nya resa, vet du vilka specifika erbjudanden du automatiskt bör ignorera…

Body Kit

Lyssna, vi förstår alla hur lockande ett bodykit kan vara. Även om ditt fordon redan är snyggt, finns det fortfarande smarta sätt att konfigurera ditt exteriör. Naturligtvis, som Swaroopa Deshmukh från MyCarIQ.com förklarar, kan dessa specifika modifieringar ha en drastisk negativ inverkan på andra aspekter av din åktur, vilket leder till minskad total körkvalitet:

“Det är väldigt vanligt att folk vill ha bodykit till sina bilar. Men det är skillnad på att vilja och att faktiskt gå för det. Om din bil är ett kraftdjur kan du enkelt åka dit, men för bilar som inte är gjorda för sådana tillbehör och tillägg är det bäst att undvika dem. Dessa kan orsaka problem i fjädring, styrvinklar och även i hjulens rörelse.”

Hjulfälgar

Fälgar verkar spela en liknande roll som ett bodykit. Visst, att välja den här funktionen kan göra ditt fordon lite mer attraktivt, och du kommer säkert att imponera på flera av dina medförare. Dessa inneslutningar kan dock ha en negativ inverkan på andra aspekter av fordonet, vilket leder till minskad körkvalitet. I slutet av dagen bör du prioritera den övergripande körupplevelsen istället för kosmetika. I slutändan, som ZigWheels.com förklarar, kan denna modifiering göra mer skada än nytta, speciellt om delarna visar sig vara för stora för att passa in i din nya åktur.

“Även om stora fälgar definitivt kan se bra ut, går folk ofta överbord med sina val av hjulstorlekar. Att byta från vanliga 15-tumsfälgar till lite större och sportigare 16-tumsfälgar skulle inte vara något problem, men när du börjar gå mer än 2 eller 3-tums över tillverkarens däckstorlek, kan du snart stöta på problem. Om din totala hjuldiameter (fälg + däck) överstiger vad tillverkaren har gjort plats för i hjulbrunnen, kan däcken börja skava mot hjulbrunnens foder varje gång du går igenom en gupp. Dessutom måste du notera att fälgar med stor diameter också är bredare, och dessa kan slipa mot hjulbrunnens väggar.

Soltak

Denna bekvämlighet är en av de mest populära erbjudandena i branschen. När allt kommer omkring, vilka förare uppskattar inte förmågan att uppskatta den friska luften? Den här funktionen är dock bara anmärkningsvärd och användbar om den är installerad av det faktiska varumärket. Om du hittar ett företag som kommer att lägga till denna modifiering till din resa, bör du tänka efter två gånger innan du påbörjar installationen. När allt kommer omkring kan att lägga till en sådan påträngande funktion ha en negativ inverkan på andra aspekter av din resa, som Jayprashanth Mohanram från CarToQ.com påpekar:

“Ett taklucka förmedlar en känsla av lyx och frihet, och många köpare attraheras av bilar som har denna funktion. De flesta budgetbilar har dock inget taklucka, vilket gör att köpare väljer eftermarknadsenheter. Tja, det är inte en smart sak att göra, särskilt med tanke på passagerarnas säkerhet.

Eftermarknadssoltak kan äventyra bilens strukturella styrka. Å andra sidan har det fabriksmonterade soltaket att biltillverkaren tar hand om att konstruera bilens tak på ett sådant sätt att den strukturella säkerheten inte äventyras.”

Ljudändringar

Denna specifika funktion är verkligen inte nödvändig, eftersom den bara påverkar ljudet som kommer från din åktur. Det finns med andra ord ingen praktisk anledning för en konsument att utöva en liknande funktion. I själva verket, som Freya Gilbert från Medium.com påpekar, är dessa specifika ändringar också mycket olagliga:

“Många stater har en bullergräns för bilstereosystem, i det finstilta, för att undvika störningar av lugnet och pappersarbetet som följer med det. Men dessa mods gäller även för avgaser och bullriga ljuddämpare. Eftersom många av dessa butiksköpta modifieringar hävdar att de är lagliga vid köp, vet många inte att de är olagliga förrän de har fått en biljett och det är för sent.”

Som Michael Trusthold från EzineArticles.com skriver kommer många säljare att försöka få sina kunder att välja dessa onödiga bekvämligheter, särskilt om de inte är särskilt nödvändigaary. Som en potentiell köpare ligger det i ditt bästa intresse att förutse detta kommande tryck. I slutändan bör du vara förberedd med en lista över önskvärda funktioner och modifieringar, vilket innebär att du inte kommer att bli övertygad om att välja en oönskad funktion.

”Vill du ha pommes till det? Supersize? Att uppmuntra köpare att ta ytterligare tillbehör är ett av de äldsta försäljnings- och marknadsföringsknep i boken. Du har blivit pressad att köpa ett bälte när du köper ett par nya byxor, och samma taktik används ofta på biltillbehörsmarknaden. En återförsäljare kan berätta för dig att du verkligen behöver ett neongrönt GPS-skydd, men det är naturligtvis inte sant. Fråga dina vänner och prata med en pålitlig mekaniker som är bekant med biltillbehör. Använd dessa pålitliga åsikter för att bestämma vad du ska köpa och vad du inte ska köpa.”

Med andra ord bör du göra din research och ha en lista med mål innan du beger dig till en återförsäljare. Du kommer att tacka oss i det långa loppet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *