Recension 2021: Stora varumärken kämpade med stora släpp

För alla som tittar på bilindustrin verkade 2020 som ett konstigt och svårt år (det var för i stort sett alla) – men sedan sa 2021, “Håll min öl” och gick helt ur den djupa delen. Det hände så mycket i år att det var svårt att hänga med – bilindustrin blomstrade och kämpade samtidigt, med återförsäljare som hade enorma antal kunder och väldigt få bilar som faktiskt kunde sälja dem. Mitt i detta fick vi också se några av de sämsta modellsläppen i den senaste historien.

Även om det finns massor av direkt dåliga bilar, lastbilar och stadsjeepar tillgängliga till försäljning i år, är det som är ännu mer minnesvärt sätten som stora släpp för bilindustrin floppade med all grace och elegans hos en sumobrottare som rullade av en högt dyk. Det som verkligen är anmärkningsvärt är att för ett år sedan blev dessa alla väldigt hypade som modeller att titta på i år, och de var redo att sätta eld på branschen. Istället slår de som en våt nudel – eller bokstavligen sätter folks hem och fordon i brand! En familj visas ladda en grå 2021 Chevy Bolt EV i ett garage.

Chevy Bolt orsakar fler bränder än faktiska blixtar

Detta var tänkt att vara ett bannerår för Chevy Bolt: inte bara uppdaterade Chevy baslinjen Bolt EV, utan de släppte också en ny Bolt EUV-modell byggd på samma plattform, men med en större SUV-design. För tolv månader sedan pratade alla om hur denna dubbla utgåva skulle sätta Chevy i en fantastisk position för att bli en stor aktör på den växande elbilsmarknaden. Redan tidigare i år var buzzen otroligt stark för denna release. Så vad hände?

Bränder, det är vad som hände. För att vara specifik, Chevy Bolt EV-modeller från tidigare år började brinna – men det började faktiskt inte i år. Den första Bolt EV-branden inträffade för ungefär två år sedan, mot slutet av 2019, med ett antal ytterligare bränder som rapporterades under våren och sommaren 2020. Men Chevy avledde snabbt dessa problem genom att låta förarna sätta några gränser för sina fordon och sedan säga problemet löstes med en mjukvaruuppdatering.

Men problemet löstes inte – även fordon som hade fått uppdateringen började brinna i år, och saker och ting föll snabbt isär för Chevy. Så småningom, efter att ha provat alla andra alternativ, gjorde Chevy äntligen rätt sak och utfärdade ett återkallande av alla Chevy Bolt-modeller, inklusive de senaste EV- och EUV-modellerna som just släppts i år. Det är inte ett snyggt utseende för Chevy som i slutändan får det att verka som att de bryr sig mer om att skicka pengarna snarare än att hjälpa sina kunder att säkerställa att deras fordon och hem inte brinner i lågor.

Det är särskilt bedrövligt eftersom det verkligen inte är fel på dem – företaget som tillverkade batterierna verkar vara ganska tydligt att skylla här. De har haft problem med batterier och bränder med andra fordon också, så det är inte bara på Chevy. Skillnaden är att i det andra fallet var bilföretaget snabbt med att omedelbart göra ett återkallande och byta ut batterierna, medan Chevy försökte använda en mjukvarufix som uppenbarligen aldrig skulle fungera. Så istället för att Chevy avslutar året som mästare av EV-utveckling, är de nu affischbarnet för vad man inte ska göra när någon annans produkt får din bil att fatta eld.En röd, en orange och en blå 2021 Ford Bronco visas parkerad i ett ökenområde.

Ford Bronco stannar i sitt stall

Åh, Ford; i vad som verkar vara ett lopp med Chevy för att se vem som kan förstöra en slam dunk mer spektakulärt, missade Ford verkligen lanseringen av den helt nya Bronco. När det först tillkännagavs verkade Ford Bronco redo att ta världen med storm. Ford-fans hade hoppats på att se Bronco-märket göra comeback i decennier, och när de först retade det hade de definitivt all fart. Sedan började de fumla med saker vid varje tur.

Först var det datumet de satte för avslöjandet av Bronco och all information om det: OJ Simpsons födelsedag! Om du är äldre än 20, då är det första som kommer att tänka på när någon säger “Ford Bronco” förmodligen mordrättegången på OJ Simpson och den ökända låghastighetsjakten på motorvägen. Det enda jag antar att Ford ville med Broncos återfödelse var att få all uppmärksamhet på den och lämna Simpson i det förflutna – sedan gjorde de tvärtom och säkerställde att varje nyhet om Bronco också nämnde OJ.

När de väl kom förbi det första debaclet, verkade allt bra. Avslöjandet gick bra, folk var entusiastiska och det såg ut som att Bronco skulle bli den nya kungen på terrängmarknaden. Och så slog förseningarna till. Vid det här laget har jag i stort sett tappat räkningen på förseningarna på Ford Bronco – särskilt eftersom vi fortfarande är i en, även om de har börjat hitta på vägen för några lyckliga kunder.

Det fanns produktionsproblem vid varje tur – inklusive chipbristen, förstås – såväl som problem med att få hårdtopen till Bronco tillverkad. Så även efter alla förseningar, folk som beställde den trevligaste versionen av Bronco, med den mest expensive top, fick vänta under ytterligare en fördröjning. Körsbäret på denna fruktglas av besvikelse var att flera hundra Broncos redan har återkallats på grund av problem med krockkuddarna, som måste bytas ut. Fortsätt med det fantastiska arbetet, Ford!

En röd 2021 Subaru Forester visas från sidan när han kör på en väg i ett skogsområde.

Subaru Can’t See the Forester for the Trees

Ärligt talat, jämfört med Chevys och Fords kamp är Subaru inte i det värsta skicket, men jag kunde inte undvika att nämna dem eftersom den ämnesraden bara är för bra. Subaru Forester har ett ganska stort antal människor som är ganska exalterade och vill skaffa en i år, vilket skulle vara bra för Subaru om de faktiskt kunde möta efterfrågan och leverera sina fordon. Tack vare den stora mikrochipsbristen 2021 är det dock lättare sagt än gjort – Subaru har varit tvungen att stänga sina fabriker flera gånger på grund av brist på chips.

Detta har resulterat i vad som borde ha varit en enkel vinst för Subaru, och förvandlats till en ganska stor besvikelse för många av deras kunder. Även om spånbristen drabbar hela branschen, är det särskilt svårt för Subaru eftersom de var i bra form för att göra Forester till en stor framgång i år. Jag ska erkänna att det verkligen inte är så illa som många bilbränder eller oändliga förseningar som Ford hade – men det har fortfarande varit ett mindre än idealiskt år för Subaru.

2021 Bottom Line: All dip, inga chips

I allmänhet har nästan alla nya fordonssläpp i år påverkats och överskuggats av bristen på mikrochips som drabbar bilindustrin. Naturligtvis är detta inte bara ett problem för biltillverkare – i stort sett alla tillverkare av elektronik känner av chipbristen. Men biltillverkarna var särskilt dåliga på att tona ner hur allvarligt detta problem var och låtsas att allt skulle vara bra.

I början av året pratade chefer på The Big Three ganska högt om hur det hela skulle vara över halvvägs genom 2021 och inte skulle resultera i större problem. Bara några månader senare stängde de förstås fabriker i veckor i taget på grund av brist på mikrochips, försenade fordonssläpp och leveranser och byggde fordon som inte fungerar eftersom de sitter och väntar på chips. Det talades till och med om att skicka dessa modeller till återförsäljare och sedan skicka chipsen till dem när tillverkarna fick dem så att återförsäljaren kunde installera dem.

Samtidigt har människor som faktiskt vet vad de pratar om gått på rekord och sagt att denna chipbrist kommer att pågå långt in i nästa år och kanske till och med i början av 2023. De sa detta för sex månader sedan när bilindustrin försökte övertyga oss det här var ingen stor sak. Med andra ord: bilsläpp 2022 kan vara lika underhållande och problematiska, så ta några popcorn (eftersom det inte finns tillräckligt med chips) och gör dig redo för showen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *