Vikten av att underhålla dina däck

I din hektiska och på språng livsstil är din bils däck förmodligen det sista du tänker på. Men så är du på väg till ett viktigt möte och har en blowout, eller så lastar du dina barn i bilen till skolan och märker att du har en lägenhet. Dina däck kan helt spåra ur hela dagen och sedan sitter du fast och väntar på en däckverkstad tills du kan få de nya installerade. Det du aldrig tänker på, din bils däck, kan orsaka dig en massa problem och olägenheter om du inte är försiktig. Så vad kan du göra åt det?

Att underhålla din bils däck är det viktigaste steget du kan ta för att undvika en katastrof när du minst anar det. Men visste du att underhåll av dina däck också kan ge dig bättre bensinkörning och förbättra din bils hantering? Det är sant. Här kommer vi att lära dig alla detaljer om däckunderhåll, så att du kan undvika katastrofer och till och med få en bättre körupplevelse ur din bil.

Det grundläggande

Varför ska dina däck vara en anledning till oro? De är den enda delen av bilen som har direktkontakt med vägen, och de påverkar ditt fordons hantering, körning, bromsning och säkerhet. För att säkerställa att dina däck fungerar på sina högsta prestandanivåer bör du se till att lufttrycket, mönsterdjupet, balansen och inriktningen är där de ska vara. Genom att kontrollera att alla dessa fungerar som de ska, investerar du i ditt fordon och, ännu viktigare, du investerar i din säkerhet. Helst bör du kontrollera dina däck en gång i månaden. Om du regelbundet kör över gropar och skräp, bor i ett kallt område eller kör långa sträckor regelbundet, bör du kontrollera dina däck oftare. Du vill alltid kontrollera dina däck innan en lång resa.

Inspektera dina däck

När du var i förarutbildningen lärde de dig förmodligen att gå runt din bil och inspektera däcken för farligt material varje gång du gjorde dig redo att köra. Men hur många av oss gör det egentligen? Även om du inte inspekterar dina däck så ofta, försök att göra det till en vana att kontrollera dina däck när du får bensin eller tvättar din bil. Leta efter problem med däcken som revor, ojämnt slitage, sprickor eller utbuktningar. Alla dessa problem måste tas om hand innan de utvecklas till något allvarligare. Regelbundna inspektioner kan också visa dig om du har en spik eller annat skräp fast i däcken innan de blir ett allvarligt problem när du kör. Du vill också att en mekaniker eller en professionell ska inspektera dina däck en gång om året.

Däcktryck

Att upprätthålla rätt däcktryck är en av de viktigaste aspekterna av att ta hand om dina däck. Däck med fel tryck ökar fordonets rullmotstånd. Men vad betyder detta ens? Underpumpade däck har ökat rullmotståndet och behöver mer energi (och i sin tur bränsle) för att flytta bilen, vilket kommer att påverka bilens bränsleeffektivitet negativt. Enligt Department of Energy förbättrar korrekt uppblåsta däck bränsleekonomin med 3,3 procent. Å andra sidan gör däck som är överpumpade bilen svårare att hantera eftersom mindre gummi nuddar vägen. Felaktigt pumpade däck kan också resultera i extra eller ojämnt slitage, vilket innebär att du kan köpa nya däck tidigare än du skulle vilja.

Följ riktlinjerna för belastningskapacitet

Det här tipset är särskilt viktigt för de av oss som kör stadsjeepar eller lastbilar och är vana vid att dra runt en massa saker. Det kan vara frestande att fylla på baksidan av din SUV eller lasta ner flaket på din lastbil för att göra färre resor, men det kan få katastrofala konsekvenser för dina däck och din säkerhet. Om lastkapaciteten överskrids kan dina däck bygga upp överskottsvärme och resultera i plötsliga katastrofer för däcken och dig.

Rotera dina däck

Du kommer att vilja rotera dina däck var 5 000 mil för att förhindra ojämnt slitage. Om du roterar dina däck regelbundet kommer dina däck att slitas jämnare och i slutändan håller längre. Se till att ta din bil till en däckverkstad eller annat proffs för att få däcken roterade, eftersom bilar med framhjulsdrift har andra behov än bilar med fyrhjulsdrift. Dessutom kan en proffs eller en däckverkstad identifiera eventuella mekaniska problem såsom en felaktig upphängning som kan påverka hur dina däck slits.

Reparera skador ASAP

Om du har en punktering eller märker tecken på slitage på dina däck, kommer det inte att minska det på lång sikt om du bara sätter på ett extra. Om du har turen att ha en reserv i full storlek i ditt fordon, kommer det att vara ett vanligt däck. Men eftersom det är annorlunda än de andra tre däcken kommer lång körning att orsaka ojämnt slitage, vilket skapar ett osäkert körtillstånd. Om du har en utrymmessparare eller “munk”-reserv, är det ännu viktigare att du byter däck så snart som möjligt. Munken är mycket mindre och tunnare än ett vanligt däck och har nästan inget slitbana, vilket gör att den snurrar snabbare och gör den mer sårbar för farliga förhållanden på vägen. Med en munk reserv, bör du inte köra mer än 70 miles perd bör du inte köra fortare än 50 MPH. Det är uppenbart att dessa inte är genomförbara långsiktiga körförhållanden. Det är därför absolut nödvändigt att du åtgärdar eventuella skador så snart du kan.

Även om du kanske tycker att det är jobbigt att hantera dina däck, är underhåll och skötsel av dina däck en nödvändig del av körningen. Om du inte är säker på dina egna förmågor, se till att besöka din lokala däckverkstad och dra nytta av de många tjänster de erbjuder. Ditt fordon och din plånbok kommer att tacka dig i det långa loppet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *